Türkiye’de LEED Sertifikalı Binalar

LEED Sertifikası Türkiye Projeleri

LEED sertifikası, Türkiye ve Dünyada en çok tercih edilen yeşil bina derecelendirme sistemidir.

Bu yazıda Türkiye’deki sertifikalı binalar ile ilgili bilgilere ve kaynaklarına yer verilmiştir. Sertifikalı projelerin isimlerine ve bu projelerin bilgilerine bu sayfada bulunan indirme linkinden ulaşabilirsiniz.

Binalarda LEED sertifikası ne demek?

LEED sertifikalı binalar, mevcut veya yeni yapılar için farklı değerlendirme yöntemlerine uygun olarak ön koşulları ve puan gerekliliklerini sağlamış binalar olarak tanımlanmaktadır. LEED ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için web sitemizi gezebilirsiniz.

LEED Sertifikalı Binalar

Zamanımızın büyük bir kısmını binalar içerisinde geçirmekte ve bu vakitlerde çeşitli ihtiyaçlarımız için elektrik, doğalgaz ve su tüketimi yapmaktayız. Ayrıca iç mekanlarda soluduğumuz havanın sahip olduğu VOC (Uçucu Organik Bileşen) değerini de aktif olarak bilememekteyiz. Yeşil bina sertifikasyon sistemleri, enerji ve suyun daha az tüketilmesi için bir rota çizdiği gibi; insanların daha sağlıklı ortamlarda vakit geçirmeleri için de yol göstericidir.

Gerek insan sağlığı, gerekse de binaların çevreye verdikleri zararların minimuma indirilebilmesi için yeşil sertifikalı projeler, ve çevre dostu yeşil bina derecelendirme sistemleri oluşturulmuştur. Günümüzde sürdürülebilirliğe önem veren bir çok firma, ve bu kurumlara iş yapan yükleniciler sürdürülebilirliğin bir parçası olan yeşil bina sertifikalarına daha fazla önem vermeye başlamışlardır. Dolayısı ile günümüzde geçmişe kıyasla LEED sertifikası için daha çok talep olmaktadır. Gerek proje sahipleri, gerekse de üniversite öğrencileri tarafından Türkiye’deki sertifikalı binalar ve projelerin listesi sıklıkla öğrenilmek istenmektedir. Proje sahipleri geçmişte hangi firmaların sertifikaya sahip olduğunu görerek rakip analizi yapabilmeyi istemektedir. Bu makalemizde Türkiye’de sertifika almış ve LEED sertifikası için kayıt yaptırmış projelerin listelerine yer verilmiş ve güncel listelere nereden ulaşabileceğiniz konusunda linkler paylaşılmıştır.

Aşağıdaki haritada bugüne kadar Türkiye sınırları içerisinde LEED sertifikası almış binaların konumları işaretlenmiştir. Haritadan da görüleceği üzere; LEED sertifikası İstanbul, Ankara, İzmir illerinde yoğunlukla bulunurken Adana, Konya, Erzurum gibi illerimizde de yeşil sertifikalı projelerin yapımında sayıca artış görülmektedir.

LEED Sertifikalı Binalar ve Türkiye Haritasında Konumları
Türkiye’de LEED Sertifikalı Projelerin Konumları

Aşağıdaki haritada ise Türkiye’de yer alan ve LEED sertifikası almak için sertifikasyon sistemine kayıt edilmiş; tasarım, inşaat veya sertifikasyon süreçlerinin devam ettiği, yani henüz sertifika almamış binaların konumlarına yer verilmiştir. Sertifikalı projelerin konumları haritasındaki dağılımın bir benzeri kayıtlı projeler için de geçerlidir: LEED sertifikası için kayıt olmuş projeler çoğunlukla İstanbul, İzmir, Ankara illeri ve çevresinde bulunmakta olsa da Adana, Gaziantep, Antalya illerimizde sertifikasyon süreci devam eden projeler yer almaktadır.

LEED Sertifikasın Kayıt Edilmiş Binalar ve Türkiye Haritasında Konumları
Türkiye’de Sertifikasına Kayıtlı Projeler

LEED yeşil bina sertifikasyon sistemine kayıt olan ve sertifika alan binalar proje sahibinin onayına göre listelenmektedir. Kayıt aşamasında gizli olarak belirtilen projeler sertifika aldıklarında gizlilikleri kaldırılmaz ise listelerde ve haritalarda yer almamaktadır. Dolayısı ile yukarıda verilen haritalarda “gizli” olarak tanımlanan ve kısa zaman öncesinde sertifikalandırılan projeler gösterilmemektedir.

Sertifikalı Projelerin Listesi

2021 yılında Türkiye’de toplam 49 bina LEED sertifikası almıştır. 2022 yılında ise Aralık ayına kadar 40 proje LEED sertifikası almaya hak kazanmıştır. 2022 yılında sertifikalandırılan projelerin toplam alanı yaklaşık 700bin metrekaredir.

LEED Sertifikalı Projelerin Listesini İndirin

AECO tarafından hazırlanan LEED yeşil bina sertifikasını almış Binalar dosyasını görüntülemek ve indirmek için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli. İlgili dosyadan, USGBC tarafından sertifika aldığı onaylanan tüm projelere proje adı, ili, sertifika türü, aldığı puan, sertifika seviyesi, sertifika tarihi gibi detaylara ulaşabilirsiniz.

Yeşil Bina Danışmanlık Hizmeti

LEED yeşil bina danışmanlık hizmeti için AECO ile iletişime geçebilir, LEED danışmanlık teklifi talep edebilirsiniz.

LEED sertifikası kaç yıl geçerli?

Yeni bir yapının LEED yeşil bina sertifikası alması durumunda, sertifika binanın ömrü boyunca geçerlidir. Alınan sertifika binanın yapım aşamasında iken, ilgili döneme ait LEED gerekliliklerinin ve sürdürülebilirlik kriterlerinin sağlandığını ve bu çalışmaların da USGBC ve GBCI tarafından doğrulandığını göstermektedir. Sertifikalarda projenin sertifikalandırıldığı tarih, sertifika türü ile versiyonu yer almaktadır. Bina büyük bir yenilemeye girmedikçe, ilgili bina bir daha yeni binalar kategorisinde LEED sertifikasına başvuramaz ya da sertifika seviyesini yukarıya taşıyamaz. Ancak bir diğer sertifikasyon türü olan “Mevcut Binalar” kategorisinde sertifika almak için başvuruda bulunabilir.

Mevcut binalar sertifikasının alınması durumunda ise; sertifikanın içeriği kapsamında binanın işletimsel özelliklerinin dikkate alınması dolayısı ile sertifikanın 3 yılda bir yenilenmesi önerilmektedir. Her bir yenilemede tüm kriterler sil baştan incelenmez, belirli puanlar otomatik olarak alınır ve operasyonel bilgilere ait kriterler yeniden değerlendirilerek sertifika yenilemesi yapılmaktadır. Dolayısı ile mevcut bina sertifikasının yenilenmesi kapsamında, ilk sertifikasyondaki kadar fazla iş yükü gerekmez.

Bu yazı içerisinde yukarıda gösterilen haritalara gbig.org web sitesinden ulaşılabilmektedir. Bu yazıda yer alan bilgilerin kaynağı için gbig.org web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Değerlendirme: 5 / 5.

Soru Sorun

Sorunuz ya da talebiniz ile ilgili en kısa sürede geri dönüş sağlayacağız. Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz.