LEED Sertifikasyon Süreci

LEED Sertifikası

LEED sertifikası, en çok tercih edilen yeşil bina derecelendirme sistemidir. Mevcut veya yeni yapılar için farklı değerlendirme yöntemleri bulunan LEED sertifikasına hak kazanabilmek için sağlanması gereken ön koşullar, ve asgari 40 puan alınması gereken kriterler bulunmaktadır. LEED sertifikası ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız. Bu yazıda LEED yeşil bina derecelendirme sisteminde, sertifikasyon süreci ile ilgili bilgilere yer verilmiştir.

LEED Sertifikasyon Süreci

LEED sertifikasına kayıt olabilmek için öncelikle Minimum Program Gereklilikleri (MPR) sağlanmalıdır. Binaların neredeyse tamamı bu gereklilikleri sağladığı için, LEED sertifikasyon süreci MPR koşullarını sağlayan binalar için tanımlanmıştır.

Aşağıdaki görselde, LEED çevre dostu bina sertifikası için sürdürülecek olan sertifikasyon süreci 5 başlık altında belirtilmiştir. LEED sertifikasına kayıt için öncelikle LEED ön koşullarına olan uyumun kontrol edilmesi önerilmektedir. LEED derecelendirme sistemi içerisinde yer alan tüm puanların toplanması, ancak ön koşullardan yalnızca bir tanesinin bile sağlanmaması durumunda sertifika alınamamaktadır. Dolayısı ile, projenin LEED sertifikasına kayıt işlemi öncesinde LEED Danışmanı firmadan ön koşulların kontrol edilmesini talep ediniz.

LEED Sertifikasyon Süreci

LEED Sertifikasının Adımları

Tasarım ve İnşaat aşamaları kendi içerisinde de şantiyenin farklı aşamalarına göre ayrılmaktadır. Konum, saha, ulaşım gibi başlıklar tasarım kriterleri içerisinde; hafriyat, malzeme seçimi gibi başlıklar inşaat kriterleri içerisinde yer almaktadır.

LEED Sertifikalı Projelerin Listesi

LEED yeşil bina sertifikası yeni binalar ile ticari iç mekanlarda, proje sahasının seçilmesinden inşaatın bitimine kadarki tüm süreçleri kapsamaktadır. Mevcut binalarda ise bir yıllık performans periyodu kriterlerin planlandığı, uygulandığı ve incelendiği süreç olarak belirlenmektedir.
Yeni binalar için LEED sertifikasyon süreci aşağıdaki gibi ilerlemektedir:

  1. Projenin MPR’a uygunluğunun sorgulanması
  2. Projenin LEED yeşil bina sertifikasının ön koşullarına uygunluğunun değerlendirilmesi
  3. LEED kaydının yapılması
  4. Proje tasarımlarının LEED kriterlerine uygun olarak yapılması
  5. Ürün, malzeme seçimlerinin LEED kriterlerine uygun olarak yapılması
  6. Tasarım aşaması değerlendirmeleri
  7. İnşaat sürecinin LEED kriterlerine uygun olarak tamamlanması
  8. İnşaat aşaması çalışmalarının değerlendirilmesi
  9. Toplanan puanların belirlediği seviyede LEED sertifikasının alınması

LEED Danışmanlığı

LEED yeşil bina danışmanlık hizmeti için AECO ile iletişime geçebilir, LEED danışmanlık teklifi talep edebilirsiniz.

Soru Sorun

Sorunuz ya da talebiniz ile ilgili en kısa sürede geri dönüş sağlayacağız. Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz.